Dijete za brzo mršavljenje

Kad je već tako, vjerojatno je dobro to što imamo i multimilijunsku industriju dijeta.
Pa, i nije. Komercijalne se dijete uglavnom temelje na načelu brzog, dojmljivog gubitka težine.

Zato ih želimo isprobati. Svaka nova dijeta u skladu je sa sveopćom težnjom prema brzim rješenjima, bez obzira na to je li posrijedi dijeta slavnih holivudskih zvijezda, za koju se šuška da je jednoj vrhunskoj glumici pomogla navući haljinu veličine 34, ili gotov mliječni Frape koji je zajamčeno jednostavan za pripremu I iznimno ukusan.

Ako možemo poslati čovjeka na Mjesec i za deset sekundi postići brzinu od stotinu kilometara na sat, zašto do sljedećeg tjedna ne bismo mogli riješiti problemčić tjelesne težine?

Dijete za brzo mršavljenjeNevolja je u tome što se izgubljena težina gotovo uvijek brzo vraća. Istraživanja su pokazala da većina osoba koje su brzim dijetama skinule najviše kilograma, vraćaju izgubljenu težinu i čak više od toga.

Upravo zato mnogi od njih postaju “jojo igrači” pa jedne godine mnogo dobiju na težini, da bi druge godine izgubili taj dobitak. Taj proces nije samo neugodan i mučan, već i vrlo nepovoljno djeluje na vaše srce, kojemu se nimalo ne sviđa to što napor debljine zamjenjujete naporom gladovanja.

Izgubljena se težina tako osvetoljubivo vraća zbog toga što vaše tijelo, kojemu su kalorije naglo uskraćene, zaključi da živi u uvjetima gladi i usredotočuje se na očuvanje energije.
To postiže usporavanjem metabolizma.

Tako osoba, koja inače sagorijeva 2500 kalorija dnevno, nakon nekoliko dana oskudne prehrane počne sagorijevati samo l 750 kalorija dnevno. Kad se vrati uobičajenoj prehrani, ne sagorijeva uobičajeni unos i stoga suvišak počinje pohranjivati u obliku masnoća.

Tjelesne aktivnosti s ciljem ubrzavanja metabolizma pomažu u određenoj mjeri, ali previše tjelesne aktivnosti na prazan želudac dovodi do sagorijevanja mišićnih zaliha umjesto masnoća.

To može zvučati frustrirajuće i uvrnuto, ali je biološki smisleno. Vaše tijelo želi ostati živo i toplo, a zadržavanje masnih naslaga jedan je od načina osiguravanja opstanka.

No čini se da to ne uviđamo pa brzorastuća industrija mršavljenja zarađuje na našem prosječnom brzorastućem opsegu struka ili gotov mliječni Frape koji je zajamčeno jednostavan za pripremu i iznimno ukusan.

Dijete za brzo mršavljenjeAko možemo poslati čovjeka na Mjesec i za deset sekundi postići brzinu od stotinu kilometara na sat, zašto do sljedećeg tjedna ne bismo mogli riješiti problemčić tjelesne težine?

Nevolja je u tome što se izgubljena težina gotovo uvijek brzo vraća. Istraživanja su pokazala da većina osoba koje su brzim dijetama skinule najviše kilograma, vraćaju izgubljenu težinu i čak više od toga.

Upravo zato mnogi od njih postaju “jojo igrači” pa jedne godine mnogo dobiju na težini, da bi druge godine izgubili taj dobitak. Taj proces nije samo neugodan i mučan, već i vrlo nepovoljno djeluje na vaše srce, kojemu se nimalo ne sviđa to što napor debljine zamjenjujete naporom gladovanja.

Izgubljena se težina tako osvetoljubivo vraća zbog toga što vaše tijelo, kojemu su kalorije naglo uskraćene, zaključi da živi u uvjetima gladi i usredotočuje se na očuvanje energije.

To postiže usporavanjem metabolizma. Tako osoba, koja inače sagorijeva 2500 kalorija dnevno, nakon nekoliko dana oskudne prehrane počne sagorijevati samo  750 kalorija dnevno. Kad se vrati uobičajenoj prehrani, ne sagorijeva uobičajeni unos i stoga suvišak počinje pohranjivati u obliku masnoća.

Tjelesne aktivnosti s ciljem ubrzavanja metabolizma pomažu u određenoj mjeri, ali previše tjelesne aktivnosti na prazan želudac dovodi do sagorijevanja mišićnih zaliha umjesto masnoća. To može zvučati frustrirajuće i uvrnuto, ali je biološki smisleno. Vaše tijelo želi ostati živo i toplo, a zadržavanje masnih naslaga jedan je od načina osiguravanja opstanka.

No čini se da to ne uviđamo pa brzorastuća industrija mršavljenja zarađuje na našem prosječnom brzorastućem opsegu struka.

No, za vaš novi način prehrane i njegov potencijalni uspjeh, to uopće nije dobro. Uza sve ostalo, dan ili dva prejedanja znači da ćete prva dva do tri dana dijete provesti oporavljajuči se od tog viška.

Dakle, ako ste ozbiljno odlučili riješiti se sala, saberite se. Svakako si priuštite ukusan obrok ili uživajte u posljednjoj pločici čokolade, ali nemojte osujetiti svoj prvi tjedan tako što ćete pretjerati s prženim maslacem od kikirikija i baguetteom od banana – omiljenom, tisuću
kalorija teškom poslasticom pokojnoga i potkraj života vrlo pretiloga Elvisa Presleyja.

Najbolji je početak post sa sokovima. Za to će vam, dakako, trebati sokovnik, mnogo svježeg voća i povrća te, po mogućnosti, dva slobodna dana.

No, to se ne preporučuje ako imate zdravstvenih problema, napose sa srcem. Ako niste sigurni, prethodno se posavjetujte s liječnikom opće prakse.

Ako započnete post i osjetite vrtoglavicu ili slabost, odmah se vratite krutoj hrani. Post bi vas trebao potaknuti, a ne oboritil

Ostavite komentar