Debljina trbuha i moguće opasnosti

Tzv. abdominalna pretilost došla je u prvi plan tek nakon niza uzastopnih istraživanja koja su svaki put upirala prstom u neminovne posljedice.

Ljudi to naprosto nisu smatrali opasnim, a većina i danas misli isto. Tako je 2007. napravljena analiza 30 studija raka debelog crijeva i posvuda je utvrđena izravna povezanost s pretilošću.

Ipak, postoje razlike s obzirom na spol- dok u nekim studijama rak debelog crijeva i čmara naprosto bukne u težih muškaraca (što su teži to više), u žena ova povezanost nije tako jaka. Sva nova saznanja o tom odnosu objavljena su u radu Šveđanke dr. Suzane Larsson, znanstvenice s Karolinskog instituta u Stockholmu, koji je objavljen u poznatom časopisu American Jurnal of Clinical Nutrition.

Debljina trbuha i moguće opasnostiOna kaže: »Abdominalna pretilost iako je opasnija od ukupne pretilosti kada je u pitanju rak debelog crijeva nije poznato zašto je to češće u muškaraca nego u žena.«

Ona misli da je uzrok razlika u sasvim drukčijoj distribuciji hormona kod muškaraca i žena.

Naime, rizik od prerane smrti od raka debelog crijeva postoji i onda kada je po sadašnjim kriterijima indeks tjelesne mase sasvim normalan.

Dakle, masno tkivo koje oblaže crijeva i unutarnje organe samo po sebi je bezazleno, pa osim estetskog izgleda ne bi bilo problema da to masno tkivo ne šalje stanice-glasnike (bjelančevine citokine) koje izazivaju hormonsku lančanu reakciju.

S ovim nalazima švedskih istraživača slažu se britanski i njemački stručnjaci, s tim što postoje razlike u procjeni koliko je centimetara u struku opasna granica za muškarce, a koliko za žene.

Ostavite komentar