Debljina i zdravlje

Danas više nije teško odgovoriti na pitanje kako su povezani debljina i pojava raka i zašto debljina tako značajno povećava rizik od te bolesti. Masno tkivo luči dakle citokine, a ovi izazivaju upale raznih tkiva i organa.

Što je više masnog tkiva, više je citokina i stvar se vrti u krug. Upalno stanje koje se često ponavlja izaziva propadanje epitelnih stanica, a svaka kronična upala inklinira pojavi raka, koji će se pojaviti ako su ispunjeni i neki drugi preduvjeti, pa nije daleko od istine ona izreka da »rak uvijek tinja, ali je pitanje hoće li se pojaviti«.

Očito je da nedostaju i neki drugi čimbenici, i oni opet nastaju zbog debljine. Naime, višak masnog tkiva izaziva rezistenciju na inzulin, a tada inzulin gura »u vatru« i ostale hormone, prije svega hormon rasta (IGH).

Nastaje lančana reakcija kod koje cirkulira višak hormona estrogena, a kao što je poznato, podizanje razine hormona utječe na pojavu raka.

Debljina i zdravljeNema debljanja bez punog tanjura i namirnica s visokim udjelom masti (kalorija). Što ranije takva prehrana započne, posljedice su teže i teže je riješiti se takvog trbuha. Naravno, u pitanju je sjedeći način života i slaba ili nikakva tjelesna aktivnost. Čini se da je cijepanje drva bio zadnji ozbiljan muški fizički posao.

Čim je nestalo, počeli su problemi, a kauči daljinski upravljač dvije su najgore tekovine suvremenog načina života.

Veliki trbuh toliko je tvrdokoran kod mršavljenja da su ljudi gubili i po 20 kg, a trbuh je i dalje bio prevelik. Mršavljenje je postalo nužnije muškarcima nego ženama, jer je i opasnost za njihovo zdravlje daleko veća.

 

 

Ostavite komentar