Dijeta
.com.hrNajveći broj dijeta na jednom mjestu!
Debljina i rak
Čovjek ne jede kad ne vidi hranu ili kad hrane nema, kao što je primjerice u ratna vremena. Čovjek jede svuda: u kući, na poslu, u kinu ili na utakmici, u avionu ili automobilu. To me neodoljivo podsjeća na majmunekoji u skupinama skaču po indijskim pagodama.
Ljudi neprestano nešto jedu ili piju, a kad nema ništa drugo onda žvaču gumu za žvakanje. Često sam se pitao: »Kako to da se ne umori žvakača muskulatura kao što se primjerice umore noge nakon duljeg hodanja? Gdje piše da hladnjak mora biti pun? Tko je rekao da morate večerati? Koji vas je crv natjerao da opet odete u samoposluživanja«
Da bih jasno pokazao kako se problem prehrane rješava najjednostavnijim receptima, napravio sam »recesijske jelovnike« koji će uskoro ugledati svjetlo dana. Oni su istovremeno i zdravi ‘jelovnici, jer nije važno hoćete li jesti pohane smokve u ovom ili onom umaku već koliko ćete ih pojesti, odnosno koliko ćete kalorija unijeti u želudac.
I na kraju, najvažnije pitanje: »Što je bit veze između pretilosti i nastanka raka, odnosno, na koji način višak masnog tkiva služi kao okidač za proces karcinogeneze?« Još uvijek nije poznat točan scenarij, iako postoje svi elementi i oni su znanstvenicima dobro poznati. Naravno, svaka vrsta raka ima svoju priču, pa se nikako ne može generalizirati. O vezi između debljine i raka dojke odavno se zna, pa tu čini se više nema nikakvih dvojbi.
Okidači za karcinogenezu su hormoni (estrogen, progesteron i inzulin) ili bolje rečeno hormonalni disbalans, a glavni krivac je estrogen.
Zahvaća u prvom redu žene u menopauzi, ali i ostale. Hormoni mogu izazvati i rak endometrija. Ne treba zaboraviti da prema najnovijim saznanjima masne stanice iz sala također luče hormone. Što su naslage sala veće, više je i tih hormona.
Po svemu sudeći, višak hormona estrogena i inzulina može biti okidač za proces karcinogeneze, a kada će se nitko ne zna. Ne želim reći da mršavi ljudi ne mogu oboljeti od ali je zasigurno je rizik višestruko manji.
I još nešto: što više jedete masnu hranu manje ostaje mjesta za dragocjene zaštitne tvari koje u karcinogeneza pomoći da stvari ne krenu u nepoželjnom smjeru.