Čimbenici koji utječu na kardiovaskularne bolesti

Povezanost unosa soli i kardiovaskulamih bolesti

Donedavno se mislilo da hrana u kojoj ima previše soli izaziva previsok krvni tlak. Danas se zna da je to samo djelomice točno. Naime, u samo 40% bolesnika krvni se tlak snižava na normalne vrijednosti pošto im se odredi stroga dijeta u kojoj količina soli ne smije biti veća 0d 4 grama na dan.

Budući da se reakcije pojedinaca veoma razlikuju, učinkovitost prehrane s malo soli neujednačena je.

S druge strane, prehrana s premalo soli (s manje od 4 grama na dan) može biti opasna jer se povećava količina ukupnoga kolesterola (+11%) i LDL-kolesterola (+ 1%), čime se povećava opasnost od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Stres

Zbog stresa, koji je česta pojava u modernom društvu, smanjuje se razina dobroga (HDL) kolesterola u krvi. Zato je potrebno primjenjivati djelotvorne metode opuštanja, koje nam pomažu nositi se sa stresnim situacijama.

Kava

Istraživanja pokazuju da se zbog prekomjerne potrošnje kave (više od šest šalica na dan), bez obzira na to pije li se prava kava ili ona bez kofeina, povisuje razina kolesterola u krvi za 5% do 10%, iako se mišljenja o pravom uzroku još prilično razlikuju.

Ostavite komentar