Čaj za mršavljenje

Na tržištu postoji mnoštvo različitih pripravaka, tableta, pića i raznih dodataka prehrani koji nam pomažu u mršavljenju.  Često se u tu svrhu koriste i razni čajevi za mršavljenje.

Oni utječu na metabolizam i izmjenu  tvari u organizmu, povećavaju potrošnju kalorija i izvrsno upotpunjuju gotovo svaku dijetu.

Da li ste znali da si možete i sami pomoći prirodnim putem – uz pomoć biljaka?

Ovdje ćemo vam spomenuti nekoliko biljnih čajeva koji stimuliraju metabolizam i povećavaju potrošnju energije te tako potiču mršavljenje.

Čaj za mršavljenjeČaj od mente (metvice) i limuna

Priprema: Za jednu šalicu čaja treba vam  1 do 2 čajne žličice sušene mente prelivene s 250 ml vrele vode. Neka odstoji 5 minuta, a zatim procijedite i dodajte 1 do 2 čajne žličice limunovog soka.

Kako djeluje: Menta pomaže pri razgradnji masnoća i smanjuje apetit. Korisna je i pri smirivanju organizma, odnosno oslobađanju od stresa.

Menta je bogata kalcijem, magnezijem, kalijem i fosforom te je dobar izvor energije.

Mnoštvo znanstvenih studija dokazalo je da adekvatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega struka, indeksa tjelesne mase i općenito masnog tkiva .

Povećani unos kalcija posljedično će utjecati na postizanje i održavanje adekvatne tjelesne mase. Kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovu razgradnju i uklanjanje iz tijela.

Magnezij je važan za metabolizam.  Sudjeluje u više od 300 enzimatskih sistema, u stvaranju  energije, u procesima koagulacije i transportu glukoze u stanicu.

Kalij koji se nalazi u metvici je važan za ravnotežu intersticijske tekućine u ljudskom tijelu i igra važnu ulogu u regulaciji otkucaja srca.

Osim njih,  u menti se također nalaze i slijedeće važne  hranjive tvari: cink, bakar, mangan, vitamin C, niacin i folna kiselina, kao i  omega-3 masne kiseline i vitamin  A.
Vitamin C iz limuna koristi nam pri oslobađanju masnoća iz tkiva i njihovom sagorijevanju.

Zeleni čaj sa đumbirom

Priprema: Za jednu šalicu čaja narežite na ploške 2 cm đumbira. Đumbir i 1 čajnu žličicu zelenog čaja prelijte s 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim procijedite.

Kako djeluje: Već se stoljećima đumbir koristi kao prirodni lijek za mnoge različite bolesti, od kojih se mnoge odnose na stimulaciju probavnog trakta. Đumbir je jak antiseptik te kao takav uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja, a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku. Dobar je u kombinaciji sa zelenim čajem jer aromatični sastojci  đumbira zajedno s taninom iz zelenog čaja povećavaju potrošnju energije u organizmu.

Čaj od koprive

Priprema: Za jednu šalicu čaja potrebne su 1 do 2 čajne žličice sušenog lišća koprive, prelivene s 250 ml vrele vode.  Pustite da odstoji 5 minuta pa procijedite.

Kako djeluje: Kopriva ima blaga diuretska svojstva, koja pomažu pri izlučivanju viška vode i toksina iz tijela te  pročišćavanju krvi. Također je blagotvorna za sagorijevanje masnoća obzirom da navedenu aktivnost pojačavaju silicijska kiselina, vitamin C i drugi važni minerali (kalij, kalcij, magnezij, i sl.) iz koprive.

Ostavite komentar