Bijela riža i zdravlje

Riža kakva se tradicionalno jede u Aziji nerafinirana je i sama po sebi sadrži sve sastojke bitne za održavanje života.

No bijela riža, kakvu jede zapadni svijet, temeljito je industrijski obrađena. Ona je toliko pročišćena da u njoj više nije ostalo hranjivih sastojaka, osim jednoga jedinoga, i to baš onoga bez kojega bismo uistinu mogli živjeti, a to je škrob.

Običnu, rafiniranu rižu isključite iz svoga jelovnika, jer ona je, kao i rafinirano brašno, loš ugljikohidrat, iz kojega se u vaš krvotok oslobađa velika količina glukoze.

U drugoj fazi dopuštena je smeđa riža, ali samo ako je ne jedete u kombinaciji s lipidima (sa sirom ili s maslacem). Smeđa riža poslužena s kuhanom rajčicom i lukom zdrav je i uravnotežen obrok u kojemu će uživati i vaša obitelj.

Nažalost, vrlo je malo restorana u kojima poslužuju smeđu rižu. Možda je razlog tomu njezina neprivlačna sivosmeđa boja ili to što njezina priprema dugo traje. Osim toga, nju treba dugo žvakati, a to može biti prilično nezgodno ako se uz ručak pregovara o poslu.

Ostavite komentar