Alkohol i debljanje

Istina je da se od alkoholnih pića deblja, ali neusporedivo manje nego od šećera, bijeloga kruha, krumpira ili bijele riže. Zato, ubrzo pošto se riješite suvišnih kilograma, možete se opet vratiti vinu, dakako, u umjerenim količinama.

Od alkohola se deblja zato što je on zapravo ugljikohidrat, koji se u procesu probave ubrzo pretvara u masne zalihe (tj. odmah pošto potakne lučenje inzulina). To se posebno događa onda kada se alkohol pije na prazan želudac.

Međutim, ako je želudac pun, a osobito ako je pun bjelančevina i masti (meso i sir), probava alkohola traje mnogo dulje. Za to vrijeme on se spaja s ostalom hranom i na taj se način stvaraju manje zalihe masti.

Najvažnije je »preskočiti« aperitiv. U prvoj fazi, ako smatrate da sa svojim gostima baš morate nešto popiti, odaberite neko bezalkoholno piće, kao što je sok od rajčice ili mineralna voda s kriškom limuna.

Alkohol i debljanjePo mome mišljenju, jedini uistinu vrijedan aperitiv jest čaša kvalitetnog pjenušca. No najiskrenije vas molim, ne dopustite da vam u nj uliju likera od crnoga ribiza ili kakvoga drugog sumnjivog sirupa, bilo da bi prikrili osrednjost samoga pjenušca, bilo zbog pukog snobizma.

Dakle, ako je nikako ne možete izbjeći, prihvatite ponuđenu čašu dobrog pjenušca, ali nikada na prazan želudac. Svakako prije toga nešto pojedite.

Ipak, pripazite što ćete pojesti. Odaberite ono što ne sadrži ugljikohidrate: na primjer, sir ili suhe mesne nareske. Svakako se klonite čipsa, kikirikija i krekera.

Moram istaknuti da u prvoj fazi aperitive treba posve isključiti. Prvih nekoliko tjedana vrlo je važno strogo se držati svih pravila I tako ostvariti najveći mogući gubitak kilograma.

Piće poslije obroka

Piće poslije obroka (digestif) posve zaboravite. Konjak, Armagnac i različiti likeri možda jesu vrlo ukusni, no u svakom su drugom pogledu za metabolizam vrlo štetni.

Osobe koje imaju problema s visokim kolesterolom trebale bi iz svoje prehrane izostaviti suhomesnate proizvode i sireve, osim onih koji sadrže male količine masnoće.

Možda vjerujete da će vam čašica nekog takvog pića poslije obroka pomoći da lakše probavite obilan obrok. Vjerujte mi, pošto naučite u vlastitoj prehrani primjenjivati načela iz ovog članka, više nećete imati nikakvih probavnih tegoba, čak ni poslije najobilnijih obroka.

Ostavite komentar