Dijeta
.com.hrNajveći broj dijeta na jednom mjestu!
Podjela ugljikohidrata
Kuhanjem ugljikohidrata nastaje znatan učinak. Glikemični je indeks kuhane mrkve 85, a indeks sirove mrkve samo 30.
Radi pojednostavnjenja predlažem da ugljikohidrate podijelimo na dobre ugljikohidrate (s niskim glikemičnim indeksom) i loše ugljikohidrate (s visokim glikemičnim indeksom).
Kako ćete vidjeti u sljedećim člancima, ta će vam podjela omogućiti da otkrijete neke uzroke prekomjerne težine.
Tablica glikemijskih indeksa
UGLJIKOHIDRATI:
s visokim glikemičnim indeksom s niskim glikemičnim indeksom
(loši ugljikohidrati) (dobri ugljikohidrati)
maltoza (pivo) 110 cjeloviti kruh ili kruh s mekinjama 50
glukoza 100 cjelovita riža 50
krumpir pečen u pećnici 95 grašak 50
posve bijeli kruh 95 nezašećerene cjelovite žitarice 50
pire od krumira 90 zobene pahuljice 40
med 90 nezaslađeni voćni sok 40
mrkva (kuhana) 85 kruh od cjelovite raži 40
kukuruzne pahuljice, kokice 85 crveni grah 40
šećer (saharoza) 75 suhi grašak 35
bijeli kruh 75 kruh od 100% cjelovitog brašna 35
zaslađene rafinirane žitarice 70 mliječni proizvodi od obranog mlijeka 35
slastice s čokoladom 70 suhi grah 30
kuhani krumpir 70 leća 30
g keksi 70 slanutak 30
hibridni kukuruz 70 tjestenina od 100% cjelov. brašna 30
1 bijela riža 70 svježe voće 30
crni kruh 65 mrkva (sirova) 30
cikla 65 voćna marmelada (bez šećera) 25
s banana, dinja 60 crna čokolada (>60% kakaa) 22
suho voće 60 fruktoza 20
marmelada 55 soja (kuhana) 20
bijela tjestenina (normalno kuhana) 55 zeleno povrće, rajčica, limun, gljive 15
tjestenina od polurafiniranog brašna 45
Loši ugljikohidrati
Ovamo ubrajamo ugljikohidrate čija apsorpcija izaziva vrlo visoke koncentracije glukoze u krvi.
To se događa kada u organizam unosimo rafinirani bijeli šećer u bilo kojem obliku (sam ili u. kombinaciji’ s drugim namirnicama, primjerice u kolačima). U tu skupinu također pripadaju i svi industrijski obrađeni ugljikohidrati, kao što su bijelo brašno i bijela riža, alkohol (osobito žestoka alkoholna pića), krumpir i hibridni kukuruz.
Dobri ugljikohidrati
Za razliku od loših ugljikohidrata, dobri su ugljikohidrati oni koje organizam apsorbira samo djelomično, pa je i razina glukoze u krvi nakon unosa dobrih ugljikohidrata mnogo niža.
Takve ugljikohidrate sadrže cjelovite žitarice (nerafinirano brašno, na primjer), cjelovita riža i neke druge namirnice bogate škrobom, primjerice leća i grah. Sto je najvažnije, u tu skupinu pripada I većina voća i povrća, koje možemo svrstati i u namirnice bogate vlaknima (poriluk, zelena salata, mahune, itd.) i koje sadrže vrlo male količine glukoze.