Pivo i debljanje

Kad je riječ o pivu, naša popustljivost prestaje. To bi piće trebalo piti u vrlo umjerenim količinama.

Isto kao što zacijelo poznajete osobe koje dnevno tamane goleme količine ugljikohidrata, a nimalo se ne debljaju, tako ste sigurno već upoznali i nekolicinu nepopravljivih pivopija, čiji su trbusi ravni kao daska.

Žena jednog od mojih prijatelja upravo je takav slučaj. Ne morate putovati čak do Njemačke da biste postali svjesni sekundarnog učinka pretjeranog uživanja u pivu: debljina, nadutost, zadah iz usta i probavne smetnje – usprkos dijastazi (enzimu iz grupe amilaza, čija je posebna zadaća pomagati u procesu probave).

Pivo i debljanjeDovoljno je reći kako bi, da nema dijastaze, uživanje u pivu bilo uistinu opasno.

Moramo znati što sadrži pivo: alkohol (kao što se zna, u malim količinama), plin i, što je najvažnije, prilično velike količine maltoze (4 grama na litru), koja je zapravo ugljikohidrat s glikemičnim indeksom od čak 110, dakle višim i od same glukoze.

Nadalje, kombinacija alkohola i šećera lako može izazvati hipoglikemiju, koja je najčešći uzrok umora i smanjene radne sposobnosti (pogledajte poglavlje o hipoglikemiji).

Pivo, znači, ima veliku energetsku vrijednost, koja se vrlo lako pretvara u zalihe masti.

Običavate li piti velike količine piva, odbacite tu lošu naviku, osobito između obroka.

Ako koja se vrlo lako pretvara u zalihe masti. Običavate li piti velike količine piva, odbacite tu lošu naviku, osobito između obroka.

Ako se pak nikako ne možete suzdržati, tada problemu piva pristupite jednako kao prženim krumpirićima. Dopustite si taj užitak jedanput ili dvaput godišnje, te popijte nekoliko vrčeva najboljeg od svih piva koja se prodaju u vašoj omiljenoj gostionici. Imajte na umu, međutim, da to nikada ne smijete činiti na prazan želudac.

U prvoj fazi odreknite se piva u svim prilikama. U drugoj fazi, kada budete smjeli u svoj »režim« prehrane polako vraćati umjerene količine vina, umjesto njega možete uz jelo popiti pola vrča piva.

Ostavite komentar