Mršavljenje trbuha

Skidanje masnih naslaga u području trbuha sizifovski je posao, pa se svatko tko krene u bitku s viškom kilograma zapravo bori protiv više vrsta raka, a prije svega protiv raka debelog crijeva i gušterače (muškarci) te dojke i maternice (žene).

Prema tome, ne mršavi se iz estetskih nego iz zdravstvenih razloga. No rak nije jedina moguća posljedica prekomjerne tjelesne težine. Povećava se i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Mršavljenje trbuha	I ovdje vrijedi pravilo: što veća debljina, to veći rizik. Prvi znak je povišeni krvni tlak, a zatim slijede oni drugi. Scenarij je liječnicima dobro poznat.

Što znači kad velik trbuh izmakne kontroli i postane preveliki trbuh?

Znanstvenici su precizno utvrdili mjere, i tu nema isprike: 86,5 cm za žene i 100,5 cm za muškarce opasne su granice kada treba zazvoniti zvono za uzbunu, a to korelira s indeksom tjelesne mase koji pokazuje da se radi o pretilosti. Sve brojke iznad ovih vrijednosti snažno upozoravaju na rizik od raka, a on dramatično raste ako se pretilost javlja u ranoj mladosti.

Kad bi se ljudi prema stanju svoje tjelesne težine odnosili kao prema svom automobilu ili nekoj drugoj stvari, bilo bi puno manje zdravstvenih problema.

Nažalost, većina se »probudi« kada im je težina 110 – 130 kg, a tada je u pravilu kasno, osim ako nisu spremni poduzeti drastične mjere mršavljenja (koje opet nose svoje breme opasnosti).

Ostavite komentar