Menopauza

Kad bi prije stotinu godina žena doživjela pedesetu godinu, smatrala se staricom. Prirodni prestanak plodnog razdoblja donekle je odzvonio posmrtno zvono njezinoj ženstveno-ženskoj karijeri.

Između dva»valunga«mogla se samo uživljavati u ulogu bake.
Danas je pedesetogodišnja žena još mlada i osim toga ima mogućnosti da takva i ostane.

Liječenje hormonima nije uvijek prijeko potrebno, ali može djelotvorno pomoći ženama da lakše prebrode menopauzu, čak i da produlje mladost.

Prihvaćanje prehrane bogate prema nutricionističkim mjerilima pomoći će pedesetogodišnjakinji da ostane mlada i da navrijeme djelotvorno spriječi neke bolesti: osteoporozu, smetnje krvožilnog sustava i rak, ali i debljanje.

Uvijek valja ponavljati kako je važno dobro jesti da biste ostali lijepi, mladi i zdravi. Možete postati baka, a da ipak sačuvate tijelo mlade žene.

menopauzaMenopauza

Menopauza je u modi. Točnije, o tom razdoblju ženskog života danas se mnogo više govori jednostavno zato što je posljednjih godina u to razdoblje ušla mnogobrojna ženska populacija.

Zapravo je to dio stanovništva rođen u poslijeratnome razdoblju kad jc naglo porastao natalitet, što je još tada nazvano baby boom.

No mentalitet tih suvremenih žena koje su prve upoznale kontracepcijske pilule razlikuje se od mentaliteta njihovih majki.

Menopauza je za prijašnje naraštaje bila znak što najavljuje silazak, dok je za današnje pedesetogodišnjakinje samo još jedno novo razdoblje njihova života.

Kao što su»oslobođene«žene trudnoću shvatile kao prirodnu pojavu, a ne bolest, tako je i menopauza za njih samo normalna fiziološka faza u njihovu životu.

Do šezdesetih godina ovog stoljeća liječnici se uopće nisu miješali u žensku spolnost ni u bilo što specifično za ženski život. Samo su nadgledali trudnoću i porođaj svojih pacijentica.

Poslije sveopćeg prihvaćanja kontracepcijske pilule stanje se promijenilo. Izmedu liječnika i pacijentice počeo je otvoren razgovor o kontracepciji, ginekološkim pitanjima, a zatim i o spolnosti.

Tako je i menopauza oslobođena zastarjelih obilježja pa se bez okolišanja preporučuje: ako je potrebno, posavjetujte se s liječnikom o mogućem liječenju.

Što je menopauza?

To je vrijeme kad žena više ne može rađati djecu i jajnici prestaju izlučivati hormone. Najvažniji vanjski znak je prestanak menstruacije.

Menopauza prosječno nastupa oko pedesete godine, ali to ovisi o rasi, klimi i naslijeđu. Često se događa da kći dolazi u menopauzu u istim godinama kad se to dogodilo i majci. Pušenje ubrzava početak menopauze najmanje dvije godine.

Moderna je žena uz pomoć kontracepcije naučila odijeliti plodnost od spolnosti. Zato je više ne pogađa iznenadno otkriće kako više ne može rađati djecu. Sada zna da joj se život ne mora mijenjati.

Posljedice menopauze

Kad jajnici prestanu izlučivati estrogen, mogu se postupno javljati različite tegobe:

— valovi vrućine (»valunzi«);
— manje ili više izražene poteškoće zadržavanja mokraće;
— suha rodnica, zbog čega spolni snošaj može biti bolan;
— suhoća i prerano starenje kože;
— početak osteoporoze;
— oštećenja arterija, zbog kojih mogu nastati bolesti srca i krvnih
žila;
— psihološke tegobe, najčešće depresije;
— hormonalne tegobe, povremeno s debljanjem.

Mnoge od tih tegoba mogu se spriječiti ili ublažiti ako prihvatite odredeni način prehrane.

Jedite dobro da ostanete mladi

Starenje je genetski programirano u ljudskom tijelu. Taj se proces može ubrzati pod agresivnim utjecajem vanjskih čimbenika kao što su slobodni radikali.

Slobodni radikali su štetne tvari što se stvaraju u stanicama tijela za vrijeme kemijskih reakcija u kojima je kisik loše upotrebljen.
Mogu ubrzati starenje stanica i promijeniti način njihova razmnažanja (opasnost od raka) te prouzročiti cirkulacijske tegobe.

Određeni nutrijenti, koje nazivamo antioksidantima, sposobni su boriti se protiv slobodnih radikala.

To su :

— vitamin C,
— vitamin E,
— beta karoten,
— selen,
— cink,
— polifenoli.

Pravilnom prehranom dobit ćete potrebnu količinu tih nutrijenata, a evo namirnica koje možemo preporučiti:

Kako zaštititi kosti?

Menopauza uvelike djeluje na kosti koje postaju krhke. Najbolji način zaštite koštane mase je znatan unos kalcija (po mogućnosti s dodatkom vitamina D i hormonalnim liječenjem).

Nakon pedesete žena bi trebala svaki dan dobivati od 1200 do 1500 mg kalcija. Ispitivanja provedena medu Francuskinjama otkrila su da uzimaju jedva 700 mg, što je premalo.
prema tome žena u menopauzi mora jesti više sira (pogotovo ementalera) te se posebno čuvati gubitka kalcija, što ubrzavaju alkoholna pića (više od pola litre vina na dan), previše crne kave (više od četiri male šalice) i pušenje.

Može se čak preporučiti uoči menopauze provjeriti koštanu masu (obavlja se skenerom), što poslije omogućava procjenu stvarne opasnosti od osteoporoze.

Hormonalno liječenje

Treba li ili ne treba hormonalna terapija u menopauzi? Pitanje znatno nadilazi sadržaj ove knjige i zato smo tu terapiju spominjali samo u vezi s tjelesnom težinom.

Današnja žena pedesetih godina ima izglede da živi još otprilike 35 godina. Možemo dakle posve ozbiljno reći kako je ispravno osigurati takvu kvalitetu života da bi se dostojno proživjela preostala trećina životnog vijeka.

Sačuvati mekšu kožu i obraniti je od prebrze pojave bora, spriječiti osteoporozu, to jest bolno slijeganje kralježaka, zbog čega se starije osobe pogrbe ili im lako puca bedrena kost, samo su neke od objektivno provjerenih poboljšanja što se javljaju zbog liječenja hormonima.

Kako se tijekom menopauze prestanu izlučivati hormoni, žene u tom razdoblju postaju osjetljivije, pogotovo njihov krvožilni sustav (opasnost ateroskleroze, angine pectoris i infarkta).

Postoje dakako i sredstva bez hormona za ublažavanje valova vrućine, ali ona ne zaštićuju kosti ni arterije.

Samo od liječenja prirodnim hormonima, to jest estrogenom i progesteronom, možemo očekivati da produlji biološku ravnotežu koja se sama s godinama narušava. Nije dakle toliko riječ o umjetnom upletanju u rad organizma nego više o pomoći prirodi kako bi mogla nastaviti svoj posao.

Ostavite komentar