Kukuruz i zdravlje

Kukuruz, koji je u Europu prenijet s američkog kontinenta, uzgaja se već stoljećima, no u ljudskoj prehrani visoko razvijenih zemalja redovita je namirnica tek nekoliko desetljeća.

Prije četrdesetak godina u Europi niste mogli pronaći ni jednu jedinu konzervu kukuruza. U razvijenim se zemljama uzgajao kao stočna hrana.

I u Sjedinjenim Američkim Državama služio je za tov stoke sve do 1929. g., kad je velika suša desetkovala stada na srednjem istoku kontinenta. Zavladala je velika glad i u nedostatku goveđeg mesa izgladnjelo je stanovništvo bilo prisiljeno i samo jesti hranu koja je prvotno bila namijenjena njihovoj stoci.

Svoje »otkriće« Amerikanci su poslije Drugoga svjetskog rata »izvezli« u razvijenu Europu, iako su se dotad u nerazvijenim europskim zemljama kukuruzom bili othranili brojni naraštaji siromašnih.

Bilo kako bilo, glikemični je indeks kukuruza visok (70), zbog čega i pripada skupini loših ugljikohidrata.

Zanimljivo je spomenuti da industrijskom obradom kukuruza njegov glikemični indeks postaje još viši. Tako su kokice i kukuruzne pahuljice, zbog svoga glikemičnog indeksa od čak 85, namirnice koje izrazito potiču debljanje.

Ostavite komentar