Kako izbjeći debljanje u menopauzi?

Posebno moramo razmotriti stanje žena koje uzimaju i onih koje ne uzimaju hormone.

1. Bez hormonalnog tretmana

To je najnezgodniji slučaj jer je, kako smo vidjeli, 44 posto žena sklono udebljati se četiri do sedam kilograma.

Vitke ili čak mršave žene sretne su jer nisu izvrgnute nikakvoj opasnosti debljanja. Ako nikad nisu imale ni kilograma viška (unatoč lošim prehrambenim navikama), znači da im je gušterača u stanju sve podnijeti, pa zato nema opasnosti da će taj organ iznenada izazvati hiperinzulinemiju zbog manjka estrogena.

Kako izbjeći debljanje u menopauzi? 2. Uz hormonalni tretman

Budući da je jasno kako je debljanje izraženije u menopauzi ako se ne uzimaju hormoni (vidjeli smo da manjak estrogena pogoršava hiperinzulinizam), lako možemo povjerovati kako je hormonalni tretman čudesan lijek i da jamči obranu od povećanja težine.

No iako uzimanje hormona ima nespornih prednosti, nikako dokraja ne štiti od debljanja.

Ako usporedimo broj žena koje se udebljaju uz hormonalnu terapiju i broj onih koje se udebljaju ne uzimajući hormone (31 posto prema 44 posto), statistika ipak pokazuje povoljne rezultate.

Pokušajmo zajedno naći objašnjenje.

Estrogeni prirodno potiču:

— povećanje potkožnoga masnog tkiva na bedrima i bokovima; — razgradnju trbušnog sala;
— zadržavanje vode u tkivu;
— povećanje mišićne mase (zbog anabolnog djelovanja).

Progesteroni pak potiču:

— apetit;
— povećanje masnog tkiva na trbuhu
(anabolno djelovanje) ;
— povećanje nemasnog tkiva
(anabolno djelovanje) ;
— zadržavanje vode
(zbog mineralno-kortikoidnog djelovanja).

Da zaključimo: hormonalni tretman estrogenom i progesteronom može potaknuti određeno povećanje tjelesne težine i to ovako:

— može se povećati nemasno tkivo (mišići);
— ponekad se nakuplja voda;
— može se povećati masno tkivo.

No danas znamo da to moguće razmjerno neveliko debljanje ovisi o dvije okolnosti:

— postojanju prijašnje pretilosti (što je više suvišnih kilograma, veća je opasnost debljanja, a uvijek zbog hiperinzulinemije);
— liječnikovu izboru tretmana.

Kao što piše ginekolog dr. David Elia: »Nema nijednežene koja ne bi podnijela hormonalnu terapiju. Postoje samo loše odabrane hormonalne terapije koje nisu individualizirane za potrebe svake žene. Ne treba zaboraviti da prevelike doze ili naprotiv premalo estrogena, mogu izazvati debIjanje.«

Postoji dakle prijelazno razdoblje»slobode pod nadzorom«, kad se mora izbjeći davati previše ili premalo hormona, da bi žena u menopauzi mogla zadržati nepromijenjenu tjelesnu težinu.

Dobro vođeni tretman (prosječno) ne uzrokuje povećanje težine, naprotiv To znači da je najvažnije odabrati pravi odnos hormona, propisati količine i način uzimanja, što ovisi o godinama i stanju pacijentice.

Prečesto naime liječnici (pa čak i neki specijalisti) propisuju standardne količine hormona ne vodeći računa o osjetljivosti svake žene.

Bilo bi glupo vjerovati kako postoji shema upotrebe hormonalnih preparata koja bi vrijedila za svaku ženu u menopauzi. Tretmane valja prilagođavati, možda čak i za svaku pacijenticu posebno.

Nažalost, to nije uvijek tako, a čini se da mnogi liječnici zanemaruju estetske probleme svojih pacijentica.

U njihovu obranu treba ipak reći da im proizvođači lijekova u tome nimalo ne pomažu jer»utapaju ribu«, skrivajući moguće debljanje u opće statističke podatke. U njima se nikad ne izdvajaju mogući različiti utjecaji hormona na žene, a još se manje vodi računa o tome da li su prije početka tretmana bile debele.

Zbog loše vodenog tretmana svaka žena može povećati tjelesnu težinu, a osobito ako je već bila debela. Vidimo, dakle, koliko je bitno redovito i pomno pratiti hormonalni tretman jer i najmanje debljanje mora navesti liječnika da promijeni doziranje hormona, a po potrebi čak i da prekine terapiju.

Mnoge žene ne prihvaćaju hormonalni tretman zato što im se ne objasne mogući rizici, niti kako ih izbjeći.
Zato 30 posto žena ne uzima taj preparat kad ga liječnik propiše, a 20 posto poslije nepune godine samovoljno prekine tretman.

Sad je shvatljivo zašto samo deset posto od devet milijuna žena tih godina u Francuskoj pravilno primjenjuje hormonalnu terapiju.

Da zaključimo, odlučite li se u menopauzi za hormonalni tretman, spriječit ćete debljanje ako učinite dvoje:

— provjerite đa li je tretman dobar;
— držite se načela Montignacove metode kako biste izbjegli rizik od dodatne hiperinzulinemije.

2 komentara na “Kako izbjeći debljanje u menopauzi?”

 1. Zeljka says:

  Prvi put se susrecem s ovim. Imam 38godina. Nikad nisam imala problema sa kilogramima. Sada moram na operaciju i izvadit ce mi sve. Iskreno,strah me kako ce to moj organizam podnjeti. Da li moja doktorica mora raditi hormogram samo za mene?Procitala sam vas clanak i iskreno se nadam da necu dobiti ni grama….

 2. Karmen says:

  Moje promjene u zadnjih godinu dana:
  -povečan apetit;(stalno sam gladna što nije normalno za mene koja inače zaboravljam jesti. Prije sam imala 58 kg sada 65.)
  — povećanje masnog tkiva na trbuhu
  (anabolno djelovanje) ;
  — povećanje nemasnog tkiva
  (anabolno djelovanje)
  _bolni zglobovi (rizartroza)
  – oticanje nogu
  Pored svegab toga ja još uvijek imam redovnu menstruaciju.
  Što da uzimam ?

Ostavite komentar