Dijetalna prehrana

Znate pravila stvaranja i trošenja zaliha u skladištima robe: posljednje ušlo – posljednje izlazi, prvo ušlo prvo izlazi. Međutim, kada je riječ o lošim ugljikohidratima, temeljno pravilo o zalihama ne vrijedi.

Kako smo objasnili u prethodnom članku, energija dobivena iz loših ugljikohidrata pohranjuje se samo za neposrednu uporabu (posljednje ušlo – prvo izlazi). Sve što je višak energije odlaže se u masne zalihe, koje se u tkivima zadržavaju dulje vrijeme.

Izbacimo li iz prehrane loše ugljikohidrate, naše će tijelo automatski posegnuti za postojećim zalihama masti kako bi iz njih dobilo potrebnu energiju.

Vjerojatno se pitate što se događa kada tijelo iscrpi sve svoje zalihe masti. U slučaju da više nema nikakvih zaliha, organizam stvori posebnu »minimalnu« zalihu, koju zatim obnavlja sam, ali prema stvarnim potrebama.

Ljudski će organizam, poput kakva sofisticiranog računala, izraditi najprikladniji »program« trošenja svojih masnih zaliha. No, budite oprezni. Taj je program izrazito osjetljiv i lako ga mogu poremetiti loši ugljikohidrati.

Dijetalna prehranaIpak, nemojte prebrzo zaključiti kako više nikad nećete smjeti okusiti kolače i ostale slastice kad jednom prihvatite novi način prehrane.

Nakon nekog vremena moći ćete u ‘obroke vratiti čak i loše ugljikohidrate, ali pritom budite umjereni i u svakom trenutku svjesni njihove opasnosti za ravnotežu koju ste uspjeli uspostaviti u svojoj prehrani.

U sljedećem poglavlju vidjet ćete kako mudro i promišljeno i dalje možete uživati u jelu. Naučit ćete kako možete ponovno uključiti loše ugljikohidrate u obroke koji sadrže lipide, pošto vaš organizam posve potroši sve svoje zalihe masti i uđe u fazu stabilizacije. Pri tom ćete, međutim, morati biti vrlo oprezni u odabiru namirnica.

Vaš osnovni problem sastoji se u nedostatku koji se u medicini naziva slabom tolerancijom na glukozu.

To je upravo onaj čimbenik kojim se vi koji samo »slažete kilograme«, iako se hranite normalno, razlikujete od svog susjeda koji u sebe trpa sve na što naiđe, pa ipak uvijek ostaje mršav.

Možda slaba tolerancija na glukozu u vas i jest nasljedna3, no vi ste sasvim sigurno i jedna od mnogih žrtava nezdravih prehrambenih navika, karakterističnih za društvo i vrijeme u kojemu živimo. U svim se razvijenim zemljama u posljednjih četrdesetak godina nevjerojatno povećala popularnost i potrošnja loših ugljikohidrata.

Vjerojatno ste i vi u svojoj prehrani izrazito skloni lošim ugljikohidratima (gotovo bih se usudio ustvrditi da ste njima već zatrovani) i trebat će vam malo vremena da se vratite zdravom načinu prehrane.

Ostavite komentar