Debljina kod žena

Specifičan problem kod pretilih žena jest porast rizika pojave raka endometrija. U razdoblju od 1992. – 2003. rak endometrija je u Kanadi porastao za 19%, uglavnom zbog porasta broja pretilih žena.

Kanadski istraživači utvrdili su da su žene s opsegom struka od 85 cm dvostruko više izložene ovoj vrsti raka nego žene s opsegom struka od 77 cm. Dakle, relativno mala razlika centimetrima, a golema kad je riječ o riziku.

Kao što smo prije objasnili, svako povišenje razine estrogena u krvi žena povezano je s povećanim rizikom od raka endometrija. Hormoni su bili i ostali glavni pokretači ovog procesa pa je tako estrogen okidač za proces na endometriju.

Stručnjaci se slažu da je jednoj od pet smrti uzrok pretilost. Službena statistika za Britanke kaže da je 2007. bilo 23% klinički pretilih, što znači da ih stvarno ima daleko više.

Ako se ta statistika prevede, ispada da se 26 000 smrtnih slučajeva godišnje može spriječiti relativno jednostavnom promjenom prehrane i načina života. Pa zašto to ljudi ne rade? Na ovo pitanje nitko ne odgovara.

Debljina kod ženaRavnatelj Klinike i britanskog Nacionalnog foruma za pretilost dr. David Haslam kaže: »Posljednja istraživanja potvrdila su sve ono što smo ranije mislili, ali nikako nismo mogli dokazati. Pretilost je izravno povezana s dvadeset vrsta raka na različitim lokacijama, iako u praksi spominjemo samo pet najvažnijih.

Budući da pretilost raste geometrijskom progresijom, možemo sa sigurnošću pretpostaviti da će rasti i pojava raka. Nismo ni sanjali da će rak endometrija u žena tako naglo buknuti.« Svi se britanski, švedski i njemački stručnjaci za pretilost slažu da pretile osobe treba upozoravati kako moraju mršavjeti, ne zbog estetskih već isključivo zdravstvenih razloga. Oni su izravno ugroženi i moraju biti spremni ili na mršavljenje ili na neminovne posljedice, među kojima je najčešća rak.

U vrijeme kada je Leonardo Da Vinci stvorio glasovitog Vitruvijevog čovjeka, nije ni slutio da će to biti današnji ideal zdravog muškarca. Nažalost, vrlo je malo onih koji se danas uopće mogu svrstati u takav okvir jer su jednostavno – prekrupni.

Bojim se da će se neobična vizija danskih kipara, koji zbog epidemije pretilosti predviđaju generaciju »puzajućih ljudi« jednog lijepog dana obistiniti.

Ostavite komentar