Bijela tjestenina –utjecaj na zdravlje i mršavljenje

Bijela je tjestenina također loš ugljikohidrat. Čak i kad je svježe pripremljena pod budnim okom vrhunskog kuhara, trebalo bi je izostaviti iz svakog obroka jer je gotovo redovito umijese od izbijeljenog brašna.

Osim toga, često joj dodaju lipide – maslac, vrhnje, jaja, sir i ulje – pa tako dobivamo »obogaćenu« tjesteninu, odnosno jelo koje se sastoji od ugljikohidrata i lipida. Budete li je i dalje jeli, odgodit ćete početak mršavljenja.

Posljednjih nekoliko desetljeća u većini europskih zemalja talijanska kuhinja, posebice jela od tjestenine, postaje sve popularnija, što je jedan od razloga znatnih promjena u prehrambenim navikama.

Poslovni ručkovi i večere također se često dogovaraju u talijanskim restoranima.

Znam da vam je teška i sama pomisao na to da se odreknete tjestenine, osobito one svježe i ukusno pripremljene. Pa ipak, morat ćete se od nje suzdržati i odolijevati iskušenjima da joj se ponovno vratite.

Ako vam, kojom nesrećom, ponude svježe pripremljenu bijelu tjesteninu, pokušajte to svakako odbiti dok ste još u prvoj fazi, dakle u vrijeme dok smanjujete tjelesnu težinu.

Pošto prijeđete u drugu fazu, dakle onu u kojoj održavate već postignutu idealnu težinu, takvu ponudu smijete prihvatiti, ali samo ako ste sigurni da se ta iznimka uistinu isplati.

Cjelovita tjestenina, proizvedena od cjelovitog brašna, smije se jesti i u prvoj fazi, ali umak kojim se ona prelijeva ne smije sadržavati masnoće. U drugoj fazi se to ograničenje može ukinuti. Nešto kasnije reći ću vam kako tjesteninu valja pripremiti i kada je treba jesti.

Cjelovita tjestenina zapravo pripada u dobre ugljikohidrate jer je njezin glikemični indeks samo 40.

Žalosno je, međutim, što se cjelovita tjestenina često prodaje kao dijetetski proizvod, što znači po dvostruko ili čak trostruko višoj cijeni od obične tjestenine. To je upravo skandalozna prijevara.

Naime, troškovi proizvodnje cjelovite tjestenine ne uključuju cijenu industrijskog izbjeljivanja i rafiniranja brašna.

U Njemačkoj, na primjer, cjelovita se tjestenina prodaje po jednakoj cijeni kao i obična tjestenina. To nam ulijeva nadu da će s otvaranjem europskih državnih granica u tom pogledu i u ostalim europskim zemljama nastupiti bolja vremena.

Ostali loši ugljikohidrati

Namjerno sam najprije govorio o glavnim ugljikohidratima, koji su sastavni dio redovite prehrane, a zapravo su loši i treba ih se odreći, barem privremeno.

Postoje, međutim, još neki ugljikohidrati koje treba izbjegavati. Potpuni popis naći ćete na kraju 2. poglavlja prvoga dijela ove knjige. Dobro bi bilo da ga upamtite kako biste znali što vam je činiti naiđete li na koji od njih u jelovniku, u zdjeli ili u vlastitom tanjuru.

Spomenut ću nasumce samo dva primjera moguće zablude: pšeničnu krupicu (griz) i rafinirane žitarice obogaćene mašću, šećerom I ostalim slatkim dodacima, koje često jedemo za zajutrak kako bismo umirili vlastitu savjest.

Uz već spomenuti grah, leća i slanutak razlikuju se od spomenutih primjera po tome što se iz njih tijekom probavnog procesa oslobađa vrlo mala količina šećera.

U prvoj fazi možete ih jesti bez masnoća, a u drugoj fazi već ih možete uključiti u redovitu prehranu kao dodatak jelima od mesa.

Ostavite komentar