Američki znanstvenici tvrde da je debljina zarazna

Kako biste spriječili prekomjernu debljinu, zasigurno ste spremni na mnoga odricanja te promjenu svojih navika. No, možda biste sve to učinili uzalud, jer debljina bi, čini se, mogla biti zarazna. “Uzročnici” debljine, prema posljednjim istraživanjima, nalaze se u crijevnoj mikroflori u obliku bakterija. Naime, ono što pojedete, jedu i bakterije u crijevima, a kako će to utjecati na vašu debljinu ovisi o vrsti bakterija koja se nalazi u crijevima. Ako imate “bakterije za pretilost”, one će spremnije iskoristiti kalorije koje unesete hranom.


Dobre i loše bakterije

Na Sveučilištu Washington u St. Louisu uspoređivali su crijevne bakterije debelih i mršavih miševa te proučavali miševe s genom za pretilost i one bez. Miševi koji su bili debeli imali su nešto više bakterija koje se zovu firmikute, dok su mršavi imali više bakteroida te malo firmikuta.

Kasnija su istraživanja pokazala da je slično i kod ljudi. Osim toga, kod osoba koje su bile na dijeti smanjivao se broj bakterija koje debljaju i rastao broj bakteroida.

Dok bi se iz ovakvih rezultata istraživanja mogao izvući zaključak kako se debljinom možete zaraziti, budući su u pitanju bakterije, nutricionist Nenad Bratković se s ovakvom tvrdnjom ne slaže.

– Debljina i prehrambene navike kod pretilih uzrokuju narušenu crijevnu mikrofloru i dovode do većeg broja patogenih, “loših” bakterija. Narušena mikroflora potom doprinosi štetnim procesima truljenja, fermentacije, nepotpune razgradnje otpadnih produkata probave i upalnim promjenama na razini čitavog organizma. Zato su nerijetko pretile osobe u visokorizičnoj skupini raka debelog crijeva/kolona. Smatram da obrnuta tvrdnja ne stoji – kazuje Bratković.

Ovakva istraživanja, dodaje, služe često samo kao opravdanje pretilim osobama, poput “teških kostiju” koje također služe kao isprika.

Rijekima kriva genetika

– Crijevna flora znatno utječe na debljinu, tj. neurednu probavu i disfunkcionalan imunitet, to stoji. Mali postotak ljudi ima genetske predispozicije za debljinu, ali za ostale to nije alibi – kaže Bratković.

Američki znanstvenici, pak, koji su istraživanje proveli, Jeffrey Gordon i Ruth Ley, već razmišljaju o mogućem lijeku za debljinu. No, priznaju da je još uvijek prerano reći može li izmjena bakterija u crijevnoj mikroflori utjecati na promjenu kilograma.

Ostavite komentar